نقش مسجد در تحقق همدلی و همزبانی بین دولت و مردم
در تداوم حرکت پسندیده و مبارک نامگذاری سالهای شمسی و انتخاب شعار سال توسط مقام معظم رهبری در پیامهای نوروزی معظم له با عناوینی خاص که متناسب با شرایط زمانی و مکانی و فضای حاکم بر کشور میباشد، امسال نیز
نویسنده: محمدعلی موظف رستمی
در تداوم حرکت پسندیده و مبارک نامگذاری سالهای شمسی و انتخاب شعار سال توسط مقام معظم رهبری در پیامهای نوروزی معظم له با عناوینی خاص که متناسب با شرایط زمانی و مکانی و فضای حاکم بر کشور میباشد، امسال نیز شعار «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» انتخاب شده است. در این راستا با هدف اجرا و عملیاتی کردن این شعار در بستر مساجد، مطالبی در این خصوص مطرح میشود.
پوشیده نیست که مسجد از دیرباز، ازجایگاه ویژهای در میان دولتها و ملتهای مسلمان برخوردار بوده است. اگر نیمنگاهی به دوران شکلگیری مسجد در زمان حضرت رسول گرامی اسلام (ص) داشته باشیم درخواهیم یافت که بسیاری از امور حکومت اسلامی که توسط نبی مکرم اسلام (ص) بنا نهاده شده بود بستر و خاستگاه شکلگیری آن از مساجد و در مساجد بوده است و از همان زمان تاکنون، مساجد، جایگاه ویژهای در نگاه حکومتها و حکام داشته است و از سویی دیگر مسجد در بین عامه مردم و جوامع اسلامی، منزلت و شأن والایی داشته و یکی از مکانهای تلاقی تعامل دولتها با مردم بوده است به گونهای که دولتها با بهرهمندی از بستر مساجد سعی کردهاند خواستهها و اهداف و برنامههای خویش را تبلیغ و تبیین نمایند.
استفاده از فضای مسجد برای ایجاد همدلی و وحدت میان امت اسلامی دارای سابقه دیرینهای است که اولین بار توسط نبی مکرم اسلام (ص) با عنوان پیمان اخوت بین مسلمانان مهاجر و انصار در مدینه منعقد گردید. احیاء این روش و سنت نیکوی اسلامی با عنوان و نگاهی فراگیرتر یعنی نه تنها میان عامه مردم بلکه بین دولت و ملت که دو بال پرواز و صعود جامعه اسلامی به سوی مراتب بالای کمال و ترقی به حساب میآیند، حرکتیاست که میتواند با توجه به شرایط موجود کشور و نیز منطقه و جهان اسلام، دریچهای نوید بخش برای گشودن باب تفاهم و دوستی ملی بین دولتمردان و تمامی لایههای اجتماعی جامعه از هر قشر و صنف و نژاد و طبقه و... برای رسیدن آسانتر و سهلالوصولتر به آرمانهای متعالی و اهداف والای انقلاب شکوهنمد اسلامی تلقی گردد.
در این راستا بایسته و شایسته است دولتمردان با حضوری بیش از پیش و پر رنگتر و با استمرار (نه صرفاً نمادین) همراه با داشتن برنامه و هدف، ضمن اطلاعرسانی و آگاهی بخشی به عموم مخاطبان مسجد در خصوص کم و کیف فعالیتهای اجرایی دولت از بستر مساجد برای بسط و گسترش شعار سال استفاده بهینه نموده و از سوی دیگر متولیان مسجد به خصوص ائمه جماعات، روحانیون و مبلغین از تریبون منابر و وعظ و خطابه نسبت به فضاسازی لازم برای تحقق شعار سال بهرگیری نمایند. لازمه این حرکت و ایجاد فضای همدلی و همزبانی ایجاد جریانی دوسویه و تعاملی در بستر مساجد است. در واقع مساجد به مثابه پلی ارتباطی بین دولت و مردم عمل نموده و و هر دو جریان را به هم متصل و مرتبط میسازد. مقدمه این کار ایجاد نگاه ویژه در مسئولان اجرایی کشور میباشد که بایسته است مسجد را به عنوان نقطه ثقل و گرانیگاه تحقق شعار سال به شمار آورده و در این راه ضمن برداشتن گامهای عملی راهکارهای اصولی و منطقی در تعامل و همکاری با مردم را فراهم سازند چرا که مسجد مربوط و مختص به یک قشر یا طبقه و نژاد خاصی نیست بلکه تمامی آحاد جامعه از هر قشر و صنف و لایه اجتماعی در آن حضور دارند بنابر این بستر مسجد بهترین مکان برای ایجاد همدلی و همزبانی بین این طبقات و اقشار مختلف اجتماعی با دولتمردان و مسئولان اجرایی میباشد از طرفی دیگر متولیان مساجد نیز شایسته است بدون مدّ نظر قرار دادن مباحث جناحی و خطی و گروهی و.. فضای مساجد را برای حضور مسئولان اجرایی و دولتیها مهیا نمایند. تا این عزیزان بتوانند در محیطی آرام و بدون تنش، اهداف و برنامههای دولت و نظام را با هدف اطلاعرسانی و ارتقاء سطح آگاهیهای عموم مردم بیان نمایند در چنین شرایط و زمینهای شاهد خواهیم بود که مساجد به یکی از نقشها وظایف ذاتی خویش عمل نموده و فضای همدلی و همزبانی را در سطح جامعه گسترش و بسط خواهد داد و از این طریق گامهای عملی در اجرای منویات مقام معظم رهبری در جهت ایجاد همدلی و همزبانی بین دولت و مردم به منصه ظهور و بروز خواهد رسید.
منبع مقاله : خبرگزاری شبستان
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}